Het praktijkexamen voor het rijbewijs in Nederland wordt afgenomen door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Tijdens het examen laat je zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het examen duurt ongeveer 55 minuten, waarvan 35 minuten daadwerkelijk rijden is.
Het begint met een korte introductie en een ogentest. Vervolgens rijd je een route waarin je verschillende verkeerssituaties tegenkomt, zoals in- en uitvoegen, rotondes, en het rijden in woonwijken. Je wordt beoordeeld op je verkeersinzicht, rijgedrag, en hoe je omgaat met andere weggebruikers.
Aan het einde van het examen krijg je meteen de uitslag. Bij een positieve uitslag kun je jouw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Als je niet slaagt, bespreekt de examinator de verbeterpunten en kun je opnieuw examen doen.
Het praktijkexamen bij het CBR kan voorafgegaan worden door een TussenTijdse Toets (TTT). De TTT is een proefexamen dat verloopt als een echt praktijkexamen en wordt ook afgenomen door een CBR-examinator. Tijdens deze toets krijg je de kans om te wennen aan de examensituatie en alvast te laten zien hoe goed je rijdt.
Een groot voordeel van de TTT is dat je vrijstelling kunt verdienen voor de bijzondere verrichtingen, zoals parkeren en de omkeeropdracht. Als je deze onderdelen tijdens de TTT goed uitvoert, hoef je ze niet meer te doen tijdens het echte praktijkexamen. Na de TTT krijg je ook tips van de examinator over de punten waarop je nog kunt verbeteren.
De TTT is dus een goede manier om je kans op slagen bij het praktijkexamen te vergroten en om zonder stress het examen in te gaan.
Het CBR onderzoekt of je fysieke of mentale beperkingen hebt die je rijgedrag kunnen beïnvloeden. Als er geen medische belemmeringen zijn, ontvang je een verklaring van geschiktheid.
In Nederland organiseert het CBR de rijexamens. Tijdens het praktijkexamen beoordeelt het CBR of je veilig en zelfstandig aan het verkeer kunt deelnemen. Als je rijvaardigheid voldoende is, krijg je een verklaring van rijvaardigheid.
Het praktijkexamen voor de auto duurt 55 minuten, inclusief een kwartier voor de introductie en de uitslagbespreking. Je kunt je rijinstructeur vragen om mee te rijden. Tijdens het eindgesprek is je instructeur sowieso aanwezig. Soms kan een examinator in opleiding meerijden, maar dit is jouw keuze.
Bij aankomst in het examencentrum ontmoet je de examinator, die uitleg geeft over het examenverloop. Na controle van je identiteitsbewijs en het ondertekenen van de Eigen Verklaring, overhandig je het ingevulde zelfreflectieformulier. Dit formulier, te downloaden van de website van Rijschool Dennis Staal, bevat je eigen beoordeling van je sterke en zwakke punten in het verkeer. Het wordt na het examen besproken.
Op de parkeerplaats voer je een ogentest uit door een kenteken op ongeveer 25 meter afstand te lezen. Vervolgens doe je enkele voorbereidings- en controlehandelingen aan de examenauto.
De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Een deel rijd je zelfstandig naar een bestemming, via een clusteropdracht, navigatie of oriëntatiepunt. Voor het grootste deel volg je de aanwijzingen van de examinator. Tijdens de rit let de examinator op onder andere:
Je hoeft niet foutloos te rijden; het gaat om het totaalbeeld. De examinator beoordeelt hoe je reageert op het verkeer en of je de situatie beheerst. Het belangrijkste is dat je veilig en zelfstandig kunt rijden.
Na afloop van het examen krijg je direct de uitslag. Bij een voldoende resultaat bespreekt de examinator je zelfreflectieformulier en worden je verklaringen van rijvaardigheid en geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). Deze registratie is drie jaar geldig voor de rijvaardigheid en een jaar voor de geschiktheid.
Je kunt je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis in je woonplaats met een pasfoto, identiteitsbewijs en het vereiste bedrag. Je moet op het moment van aanvraag in Nederland wonen en in het jaar daarvoor minstens 185 dagen in Nederland hebben gewoond.
Als je zakt, legt de examinator uit welke onderdelen onvoldoende waren. Rijschool Dennis Staal kan het uitslagformulier met deze punten voor je uitdraaien. Bespreek deze punten met je instructeur voor vervolglessen. Ook je zelfreflectieformulier wordt besproken. Verschillen je antwoorden van de bevindingen van de examinator, bespreek dit dan met je instructeur.
Neem nu contact op om je eerste rijles in te plannen